رقابت سدان‌های پر طرفدار خانوادگی در بازار؛ پژو پارس در مقابل جک J5

AndroidOnlineNewsImage

این روزها که صنعت خودرو با تغییرات بنیادی در قوانین دست و پنچه نرم می کند و از طرفی اعمال فشارهای بین المللی پسابرجامی نفس های آن را به شماره انداخته است، واکنش خریداران نیز در انتخاب و خرید خودرو کاملا تغییر کرده است. زیرا جهش ناگهانی قیمت ها سبب شده تا بسیاری از خریداران با کاهش قدرت خرید، مجبور به انتخاب خودروهای کارکرده با قیمتی پایین تر شوند. بر همین اساس می توان دو گزینه پیشنهادی میان سدان های پرطرفدار در بازار را به عنوان گزینه های مناسب برای خانواده ها معرفی کرد. جک J5 و پژو پارس دو خودرویی هستند که طی سال های گذشته با استقبال خوب خریداران مواجه شده اند. در واقع می توان گفت این دو خودرو که یکی از آن ها چینی مونتاژ داخل و دیگری خودرویی تولید داخل بر مبنای پژو ۴۰۵ فرانسه است، با سلیقه مشتری ایرانی همخوانی داشته و به عبارت دیگر می توانند نیازهای آن ها را برآورده کنند.
یکی دیگر از مواردی که موفقیت و محبوبیت هر دو این خودروها را در بازار تضمین کرده است، عرضه دو نسخه اتوماتیک و دنده دستی آن ها به بازار عرضه است، چرا که طیف وسیع تری از مشتریان را به خود اختصاص داده اند. ما نیز به همین خاطر در این مقاله به بررسی ویژگی های آن ها خواهیم پرداخت.

نگاهی به پیشینه هر دو خودرو
کمپانی جک را می توان به عنوان اولین تولیدکننده خودروی چینی دانست که به صورت مستقیم با شرکت طراحی ایتالیایی پینین فارینا همکاری کرده است، زیرا با مراجعه به سایت رسمی این شرکت می توان نام کمپانی جک را مشاهده کرد. جک J5 محصولی از این خودروساز است که در سال ۲۰۱۱ با اشتراکاتی از روی محصولات میتسوبیشی طراحی و تولید شد. از طرفی می توان الهام گیری از دوج دارت را در این محصول به خوبی مشاهده کرد. کرمان موتور که فعالیت خود را به عنوان شریک تجاری JAC در ایران گسترش داد، پس از عرضه ناموفق مدل توجوی، در سال ۹۲ اقدام به مونتاژ و عرضه جک J5 دنده ای کرد. باتوجه به اینکه در آن زمان اعمال تحریم های بین المللی فضای بسته ای را در صنعت خودرو بوجود آورده بود، J5 توانست ظرف مدت کوتاهی عنوان باکیفیت ترین خودروی مونتاژ چینی را در کشور به خود اختصاص داد. پس از آن نمونه اتوماتیک نیز روی خط تولید کرمان رفت و سهم بیشتری از بازار به این خودروی محبوب اختصاص یافت.

اما نکته جالب اینجاست که دی ماه سال گذشته سازمان ملی استاندارد طی بیانیه ای تولید و عرضه برخی از مدل ها از جمله جک J5 را متوقف کرد. سوال اینجاست که چرا باید تولید خودروهای نسبتا با کیفیت نظیر جک J5 متوقف شود اما تولید خودروهایی نظیر پراید، پژو ۴۰۵ و امثال آن ها باید همچنان ادامه داشته باشد؟
اواخر دهه ۷۰ فیس لیفت تازه ای از پژو ۴۰۵ تحت عنوان پژو سفیر به بازار معرفی شد، اما این نامی نبود که در نهایت برای این محصول درنظر گرفته شد. چندی بعد گروه صنعتی ایران خودرو نام پرشیا و سپس پارس را برای این محصول انتخاب کرد که سرانجام پارس نام محصول قدیمی با ظاهر جدید ایران خودرو انتخاب شد. پژو پارس در طی این سال‌ها با چندین مدل به بازار عرضه شد که از جمله می‌توان به پارس LX، پارس سال و پارس ELX اشاره کرد. کیفیت ساخت و مونتاژ پژو پارس خوب و راضی کننده بوده ولی در بعضی از نمونه‌های تولیدی، مالکان پژو پارس ال‌ایکس از پایین بودن کیفیت ساخت و مونتاژ و وجود سر و صدای اضافی در داخل کابین شکایت داشتند. از نظر آپشن و تجهیزات، پژو پارس با توجه به قیمتش خودرویی کامل به نظر می‌رسید که همین امر سبب شد با استقبال خوبی از سوی خریداران همراه شود.

مقایسه طراحی خارجی بدنه
در بخش مقایسه طراحی ظاهری دو خودرو، باید در ابتدا این موضوع را عنوان کرد که زیبایی یک امر کاملا سلیقه ای است که نمی توان به طور قطع در مورد آن نظر داد، اما ما باتوجه به سلیقه عمومی مردم و رفتارسنجی خریداران که طی این سال ها این دو خودرو را برای خرید انتخاب کرده اند، مقایسه ای عادلانه میان آن ها انجام خواهیم داد.
در ابتدا با توجه به این که در بالاتر به موضوع همکاری جک و پینین فارینا اشاره کردیم، سراغ گزینه چینی می رویم و نگاهی به مشخصات ظاهری و ویژگی های آن خواهیم انداخت. J5 خودرویی است که از همان ابتدای عرضه به دلیل داشتن ظاهری معقول و فراتر از انتظار، مورد استقبال بسیاری از خریداران قرار گرفت. بکارگیری از خطوط هماهنگ و هارمونیک که به صورت نامحسوس در بخش های جانبی خودرو دیده می شود، سبب شده تا روحیه ای منسجم و پایدار در کالبد این خودرو دمیده شود.

در نمای جلو چراغ های برجسته و کشیده شده تا گلگیرها که در طرفین جلوپنجره ساده ای که با خطوط کرومی احاطه شده است، ظاهری شیک و نسبتا مدرن را برای J5 پدید آورده اند که در زمان خود تحولی بزرگ به شمار می رفت. همچنین فرم کلی سپر و بهره گیری از ادوات کرومی دور چراغ های مه شکن، ظاهری جوان پسند و شیک را بوجود آورده است. نمای جانبی نیز همانطور که گفته شد، دارای پیچیدگی خاصی نیست که همین موضوع باعث شده مورد پسند بسیاری از علاقه مندان واقع شود. نکته قابل توجه رینگ های آلومینیومی است که در نسخه دستی و اتوماتیک با یکدیگر تفاوت دارند.
در نمای عقب نیز شاهد طرحی ساده هستیم که به وسیله چراغ های بیضی شکل و نوار کرومی نقش بسته روی درصندوق، از یکنواختی درآمده و ظاهری آرام و به دور از هیجان را پدید آورده است. گفتنی است دیفیوزر مشکی رنگ پلاستیکی که زیر سپر عقب خودنمایی می کند، یکی از مواردی است که به منظور جلب توجه جوانان و علاقه مندان به خودروهای اسپرت، در این سدان خانوادگی مورد استفاده قرار گرفته است.

در آن‌سوی میدان ظاهر پژو پارس به گونه‌ای بوده که اکثریت اقشار جامعه در گروه‌های سنی متفاوت آن را می‌پسندند. یکی دیگر از نکات ظاهری پژو پارس، هماهنگ بودن طرح بدنه آن بوده که نکته‌ای مثبت و پسندیده در طراحی خودرو به شمار می‌رود. در نمای جلو چراغ‌های کشیده‌تر از پژو ۴۰۵ که با طرح کریستالی شفاف به بازار عرضه می‌شود، ظاهری اسپرت‌تر و بروزتر را برای پارس پدید آورده است. در نمای جانبی تفاوت اندکی با پژو ۴۰۵ وجود دارد که تنها در زه روی درها و رکاب نصب شده زیر آن‌ها قابل مشاهده است. در نمای جانبی نیز تغییرات شامل تغییر محل نصب کردن پلاک از روی سپر به درصندوق بوده که همین موضوع سبب شد ظاهر کاملا متفاوتی بوجود آید. همچنین چراغ‌های خطر متفاوت نسبت به پژو ۴۰۵، برای بسیاری از مخاطبان خوشایند بوده. اما در مقام مقایسه باید به صراحت اعلام کرد که گزینه وطنی دارای طرحی از رده حارج و منسوخ است که سال ها پیش مورد استفاده قرار می گرفته است. اما J5 باتوجه به اینکه حدودا ۵ سال از عرضه ان به بازار ایران می گذرد، بازهم در نگاه اول خودرویی مورد پسند و قابل قبول به نظر می رسد که این موضوع اهمیت همکاری با طراحان بزرگ و کارآزموده را صدچندان می کند.

فضای کابین و طراحی داخلی
یکی دیگر از بخش های مهم در مقایسه دو خودرو، فضای کابین و طراحی داخلی آن ها است. از آن جایی که هر دو خودرو در رده سدان های سایز متوسط شهری قرار دارند، از نظر فضای درون کابین مناسب خانواده بوده و حرف های زیادی برای گفتن دارند که همین موضوع رقابت آن ها را نزدیک تر کرده است. پژو پارس خودرویی است که از زمان عرضه تاکنون چندین بار دستخوش تغییر شده و با مدل های گوناگون راهی بازار شده است. لازم به ذکر است که تغییرات طراحی کابین مهم ترین موضوعی است که طی این سال ها در این خودرو مشاهده شده است.
اگر در ابتدا بخواهیم از لحاط کیفیت متریال مصرفی درون کابین دو خودرو را با یکدیگر مقایسه کنیم، باید به صراحت بگوییم که هیچکدام از آن ها خودروی با کیفیتی محسوب نمی شوند. زیرا J5 هم به عنوان خودرویی ارزان قیمت، تنها دارای طراحی و ظاهری نسبتا مدرن درون کابین است، اما در حقیقت متریال مصرفی آن از کیفیت پایینی برخوردار بوده که ممکن است در مدت طولانی دچار افت کیفیت ظاهری شود.

اما پژو پارس نیز در مقایسه با برخی دیگر از خودروهای داخلی، از کیفیت بالاتری درون کابین برخوردار است. اما در مقایسه با رقیب چینی خود باید بگوییم که اگر کیفیت بالاتری نداشته باشد، چندان کمتر از آن هم نخواهد بود. در واقع می توان این دو خودرو را از لحاط کیفیت مابین در یک رده قرار داد.
اما در بخش طراحی باید جک J5 را خودروی برتر دانست. با وجود این که پژو پارس دارای چندین نوع تریم داخلی بوده و هر یک از مدل های آن با تریم خاص خود به بازار عرضه شده است، اما از آنجایی که در بر پایه پژو ۴۰۵ ایجاد شده است، دارای طرحی قدیمی و منسوخ شده است که از نظر بسیاری از علاقه مندان خوشایند نیست. همچنین برتری دیگر جک J5 نسبت به پژو پارس، دوجداره بودن بدنه و عایق بندی حرارتی و صوتی تمامی بخش های آن است. این موضوع به دلیل کاهش هزینه های تولید در هیچ یک از محصولات داخلی رعایت نمی شود که همین موضوع موجب شده کابین خودروهای مونتاژ داخل نظیر همین جک J5 بی صداتر و دلنشین تر از خودروهای داخلی باشند.

امکانات رفاهی
از جمله امکانات رفاهی پژو پارس می‌توان به سیستم تهویه دستی، تریم دورنگ، قطعات دکوراتیو طرح چوب، شیشه بالابر برقی درهای جلو و عقب، آینه های جانبی برقی راهنمادار، بلندگوی عقب، کیسه‌هوای راننده و سرنشین، دماسنج روی داشبورد، بازکن در صندوق عقب از داخل اتاق، سیستم اتولاک (قفل شدن درها پس از حرکت) و مسترلاک ( با یک دکمه همه درها قفل و باز می‌شوند) و اتوفلاشر (در ترمزهای شدید با کاهش ناگهانی سرعت، فلاشرها روشن می‌شوند) و تایمر چراغ سقف و آگاه کردن راننده از وضعیت باز و بسته شدن درب خودرو توسط چراغهای راهنما و چراغ سقفی و LED داخل جلوآمپر و سیستم اخطار سرقت ساده با استفاده از بوق خودرو بجای آژیر دزدگیر. اما جک J5 در بخش امکانات رفاهی نیز برتری نسبی داشته و از لیست کامل تری از آپشن ها برخوردار است.

به عنوان مثال می توان به موارد زیر اشاره کرد. صندلی جلو با قابلیت تنظیم در ۸ جهت، سیستم کنترل باد لاستیک‌ها (TPMS)، قفل ایمنی کودک، چراغ خطر لادری، چراغ کابین جلو و عقب هالوژن، داشبورد چراغ‌دار، تنظیم نور صفحه کیلومتر، تنظیم ارتفاع نور چراغ جلو، قابلیت تنظیم ارتفاع فرمان، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، سانروف، خروجی سیستم تهویه مطبوع برای سرنشینان عقب، شیشه بالابر اتوماتیک راننده و …

مشخصات فنی
همانطور که گفته شد پژو پارس به دلیل تنوعی که در نوع تیپ بندی دارد، تاکنون با پیشرانه های متفاوتی به بازار عرضه شده است. از طرفی جک J5 نیز با دو نسخه دنده دستی و اتوماتیک به بازار عرضه شد که هر کدام از آن ها با پیشرانه ای مجزا و مشخصات فنی متفاوتی شناخته می شوند. به همین خاطر رقابت میان پژو پارس و جک J5 علاوه بر وضعیت بازار و بازه قیمتی نسبتا نزدیک، در بخش قوای محرکه و مشخصات فنی نیز جذابیت های خاص خود را دارد.
اگر بخواهیم مشخصات فنی پژو پارس را مطرح کنیم، بهتر است به مدل های آن نیز اشاره شود، بر همین اساس می توان گفت ، پژو پارس ال‌ایکس دقیقا از همان پیشرانه Tu5 نصب شده روی پژو ۲۰۵ تیپ ۵ یا ۶ بهره می‌برد که از یک موتور چهار سیلندر ۱۵۷۸ سی‌سی با توان تولید ۱۱۰ اسب‌بخار تشکیل شده است. همچنین پارس سال، دارای پیشرانه چهار سیلندر با حجم دقیق ۱۷۶۱ سی‌سی است که حداکثر توان آن ۱۰۰ اسب‌بخار در ۶۰۰۰ دور بر دقیقه است، همچنین حداکثر گشتاور تولید ده توسط این موتور ۱۵۳ نیتون متر بوده که سبب شده شتاب قابل قبولی از این سدان خانوادگی دریافت شود. لازم به ذکر است که در مدت زمانی محدود، پژو پارس با پیشرانه ۱٫۸ لیتری زانتیا نیز تحت عنوان پارس ELX به بازار عرضه شد که اتفاقا مورد پسند بسیاری از علاقه مندان قرار گرفت.

جک J5 در نسخه دستی از یک موتور ۱٫۵ لیتری با قدرت ۱۱۱ اسب بخار بهره می‌برد و موتور ۱٫۸ لیتری با قدرت ۱۴۰ اسب بخار وظیفه تامین نیروی پیشران در نسخه اتوماتیک را برعهده دارد. شتاب صفر تا صد J5 بین ۱۰.۳ الی ۱۰.۶ ثانیه، حداکثر سرعت این خودرو برابر با ۱۸۰ کیلومتر در ساعت، مصرف سوخت ترکیبی آن در هر صد کیلومتر برابر با ۷.۶ الی ۷.۹ لیتر بنزین و گنجایش باک این خودرو نیز برابر با ۵۵ لیتر است.
در بخش انتقال نیرو نیز پژو پارس به صورت مرسوم از یک جعبه دنده ۵ سرعته دست بهره می گیرد. همچنین در برخی از دوره ها عرضه پژو پارس اتوماتیک با جعبه دنده ۴ سرعته و پیشرانه TU5 نیز توسط ایران خودرو صورت گرته است. اما جک در نسخه دستی دارای جعبه دنده ۵ سرعته دستی که است که عملکرد خوبی از خود نشان می دهد. همچنین جعبه دنده ۴ سرعته اتوماتیک که با پیشرانه ۱٫۸ لیتری کوپل شده است، عملکرد چندان مثبتی نداشته و نیزان رضایتمندی مشتریان از آن چندان بالا نیست.

تجربه رانندگی
از آن جایی سیستم تعلیق در تمامی خودروهای تولید داخل از کیفیت پایینی برخوردار هستند، در عین حال باید گفت عیب عمده‌ای در سیستم تعلیق این خودرو مشاهده نشده است، زیرا سواری نسبتا نرمی را به سرنشینان ارائه می کند و در جذب ضربات ناشی از ناهمواری ها تا حدودی موفق عمل می کند.
کشش و عملکرد موتور در این خودرو بد نیست و متوسط ارزیابی می شود.

لازم به ذکر است که جک جی ۵ در ابتدا با همان موتور ۱٫۵ لیتری و جعبه دنده ۵ سرعته دستی به بازار معرفی شد، اما سهم خواهی چینی ها از بازارهای دنیا سبب شد تا پروژه تولید نسخه اتوماتیک این خودرو به سرعت عملی شود و روانه بازار شود. همین موضوع باعث شد تا ایرادات فنی متعددی در نسخه اتوماتیک این خودرو بوجود آید. عملکرد جعبه دنده بسیار دور از انتظار است و به قول معروف گوش به فرمان راننده نیست. خصوصا هنگامی که ظرفیت خودرو تکمیل باشد و در مسیری سربالایی در حال حرکت باشید. درست در این زمان که راننده نیاز به حداکثر توان موتور و شتاب گیری ناگهانی دارد، جعبه دنده اتوماتیک ضعیف عمل کرده و با تاخیر در تعویض دنده ها، موجب کندی در حرکت می شود. از طرف دیگر اگر سیستم تهویه مطبوع روشن باشد، به هنگام شتاب گیری های ناگهانی به صورت خودکار خاموش شده و از مدار خارج می شود. این موضوع معمولا در خودروهای چینی مرسوم بوده و برای بهره گرفتن از حداکثر توان موتور، کولر به صورت خودکار از مدار خارج می شود.

اما در نسخه های دستی این مشکلات وجود نداشته و باوجود پیشرانه ای کوچک تر، به دلیل حضور جعبه دنده ۵ سرعته دستی، شتاب و عملکرد بهتری دریافت می شود. لازم به ذکر است که پیشرانه های جک ظاهرا توسط شعبه چینی میتسوبیشی طراحی و تولید شده اند که همین موضوع باعث شده میزان استهلاک و خرابی آن ها به مراتب نسبت به چینی های دیگر کاهش یابد. که این موضوع از ویژگی های این خودرو به شمار می رود.
اما ارتفاع کم خودرو از معایبی است که بسیاری از دارندگان J5 با آن دست و پنجه نرم می کنند. زیرا کف خودرو به هنگام عبور از سرعتگیرهای بلند و سراشیبی های تند ممکن است به زمین بگیرد. البته به گفته برخی از دارندگان این خودرو، می توان این مشکل را با باز کردن بکسل بندی که در قسمت زیرین سپر جلو قرار دارد، برطرف کرد.

نتیجه گیری
در پایان برای نتیجه گیری کلی می توان مواردی از قبیل خدمات پس از فروش، تامین قطعات و هزینه نگهداری را مورد بررسی قرار داد تا دید کدام یک از این دو خودرو می تواند گزینه مناسب تری برای خانواده به شمار رود. باتوجه به وجه اشتراک فنی تمامی خودروهای گروه صنعتی ایران خودرو، تامین قطعات و نیروی متخصص برای این خودروها در بیشتر نقاط کشور امکان پذیر خواهد بود. همچنین هزینه نگهداری این دسته از خودرو از جمله پژو پارس، بستگی به نوع نگهداری و میزان رسیدگی دارد، هرچند کیفیت این خودرو در سال های اخیر افت کرده است و معمولا مخارج قابل توجهی را به خریدارانش تحمیل می نماید.
اما درخصوص جک J5 باید گفت، که تامین قطعات برای آن شاید کمی با مشکل مواجه شود، چرا که این موضوع به مشکلی اساسی برای بسیاری از خودروهای چینی تبدیل شده است. همچنین با خروج این خودرو از خط تولید کرمان موتور، این مشکل جدی تر شده است. اما باتوجه به مراجعه به برخی از نمایندگی های مجاز کرمان موتور و گفت و گو با دارندگان خودروهای جک، متوجه شدیم که میزان رضایتمندی آن ها از خودروهایشان بالا بوده؛ زیرا هزینه نگهداری به مراتب پایین تری نسبت به خودروهای همرده خود دارد که این موضوع از نکات مثبت آن به شمار می رود.

در انتها اگر قصد خرید خودرویی در بازه قیمتی ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان را داشته باشید، می توانید پژو پارس مدل بالا با کارکرد نه چندان زیاد را انتخاب کنید. اما اگر می خواهید خودرویی چینی سوار شوید، با همین بودجه می توانید جک J5 اتوماتیک مدل ۹۲ یا ۹۳ خریداری کنید که کارکردی حدود ۱۰۰ هزار کیلومتر داشته باشد.
گفتنی است نمونه های مدل بالا و کم کارکرد این خودرو یعنی مدل ۹۶ با کارکردی حدود ۲۰ هزار کیلومتر اکنون در بازار قیمتی حدود ۱۲۰ میلیون تومان دارد. همچنین نسخه دنده دستی آن بسته به میزان کارکرد، مدل و سلامت فنی و ظاهری، با قیمتی حدود ۶۵ تا ۱۰۸ میلیون تومان در بازار آگهی می شود

منبع: خودرو بانک

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما

آدرس : تهران، بلوار اباذر، ساختمان پردیس زندگی، پلاک ۳۴، طبقه ۳،
واحد ۴۱۱
ایمیل: khodroyeideal[at]gmail.com

اینستاگرام

خودروی ایده آل